nieuws

Starters nemen baan onder niveau aan

Instroom

Drie op de vijf starters is bereid om een eerste baan onder het opleidingsniveau aan te nemen. Een even groot aandeel stemt in met een lager salaris dan bij de studierichting hoort, als de baan bij hun studie aansluit.

Starters nemen baan onder niveau aan

Het verwachte maandsalaris wordt door 90 procent gemiddeld tussen de 1500 en 2500 euro per maand geschat. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt Trend Onderzoek (ATO) dat de Intelligence Group hield in opdracht van uitzendbureau Studentenwerk. Hiervoor werden  928 hbo- en wo-studenten en starters ondervraagd over hun vertrouwen in de arbeidsmarkt. Bij het moment van studiekeuze trekken Nederlandse studenten zich overigens weinig aan van de kans op een baan, schreef Intermediair eerder.

Ondanks de crisis denkt tweederde van de respondenten nog wel een baan te vinden die bij het opleidingsniveau past. Wel geeft bijna een kwart aan met zijn huidige studiekeuze zichzelf weinig kans te geven op de arbeidsmarkt; achteraf gezien hadden ze liever een studie gekozen met meer baanperspectief.

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels