nieuws

Loonsverlaging nu serieuze optie

Instroom

De meeste Nederlandse werknemers koesteren geen illusies over loonsverhoging. Daarmee zijn ze gemiddeld pessimistischer (of juist realistischer) dan hun Europese collega’s.

Loonsverlaging nu serieuze optie

Uit onderzoek onder 1.300 werknemers in 21 landen, waaronder Nederland, blijkt dat een kleine 62 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers niet gelooft in een loonsverhoging die de inflatiecorrectie overstijgt. Dit gaat op voor 70 procent van de Britse werknemers.

Slechts 11,6 procent van de Nederlanders voorziet nog een loonsverhoging die het inflatie-effect overtreft. In Zuidoost-Azië zijn met 36,5 procent de loonverwachtingen hoger gespannen, aldus de Pay Optimism Scale 2012 van HR-dienstverlener NorthgateArinso.

Het optimisme dan wel pessimisme verschikt per functie. CEO's, CFO's en andere topmanagers zijn het optimistisch wat betreft loonsverhogingen. Consultants zijn dat een stuk minder.

‘Als het inderdaad voor veel bedrijven moeilijk is een loonsverhoging te realiseren, zullen ze andere technieken moeten gebruiken om hun talenten een gewaardeerd gevoel te geven', zegt Anita Lettink, VP Northern Europe bij NorthgateArinso.

'Ze kunnen kijken naar mogelijkheden die hun medewerkers netto-voordelen opleveren, zoals bijvoorbeeld abonnementen op sportscholen of brandstofkorting via een tankpas. Huisgenoten kunnen vaak ook aan dit soort regelingen deelnemen, waardoor het netto-voordeel al snel kan oplopen tot enkele tientjes per maand. Dit zijn veranderingen die bedrijven eenvoudig kunnen doorvoeren om hun waardering aan medewerkers te tonen.'

Overigens staat in de nieuwe cao's die in juli zijn afgesloten, een loonstijging van 1,6 procent. Dit betekent een stabilisatie van de loonstijgingen net onder inflatieniveau, maar ondanks de verslechterde economische situatie wel op hetzelfde niveau als in 2011, aldus werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse overzicht van de ontwikkelingen in het cao-overleg.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels