nieuws

Onderzoek naar fatale sollicitatie in Zuid-Afrika

Instroom

Onderzoek naar fatale sollicitatie in Zuid-Afrika

Een woordvoerder van de minister van Verkeer in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal noemt het prematuur dat critici het aftreden van de bewindsman eisen. Minister Willies Mchunu ligt onder vuur nadat zes mensen omkwamen tijdens een fitnestest die onderdeel was van een sollicitatieprocedure voor verkeersagenten.

Meer dan 34 duizend mensen hadden gesolliciteerd voor de negentig beschikbare vacatures. Ruim 15 duizend mensen kwamen door de eerste schifting. Deze kandidaten moesten allemaal kilometers hard lopen om te bepalen of zij fit genoeg waren voor de baan.

Zes mensen overleefden de test in de hitte niet, meer dan tweehonderd mensen raakten onwel. Volgens de artsen waren de slachtoffers uitgedroogd. Eén kandidaat zou na afloop van de test zelfmoord hebben gepleegd omdat hij niet aan de eisen voldeed.

De oppositiepartij Inkatha Freedom Party (IFP) wil dat verantwoordelijk minister Willies Mchunu opstapt. Hij is dat vooralsnog niet van plan, meldt Eyewitness News, maar heeft via zijn woordvoerder wel een onderzoek naar de gang van zaken aangekondigd. Dat de organisatie van de sollicitatiedag te wensen overliet is wel duidelijk. Sommige mensen wachtten vanaf vijf uur ’s ochtends terwijl ze pas in de middag aan de beurt waren voor de test.

Reageer op dit artikel