nieuws

Geen overeenstemming pensioenen

Instroom

Geen overeenstemming pensioenen

Het pensioenoverleg tussen kabinet, coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaat maandag verder.

Premier Mark Rutte, die samen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het kabinet vertegenwoordigde in het pensioenoverleg, zei dat het overleg, stap voor stap verder gaat. Hij hoopt dat er voor de Kerst een akkoord ligt, maar garanties daarover zijn er niet. “We willen vooral een goed akkoord. Ik ben niet van de afdeling langer rekken dan nodig. Maar het gaat om de kwaliteit.”

Het kabinet praat al weken met oppositiepartijen over de kabinetsplannen om de jaarlijkse pensioenopbouw te verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. De oppositiefracties vinden dat te ver gaan en willen een hogere opbouw, bijvoorbeeld 1,85 of 1,9 procent. Maar dat kost mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s.

Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Senaat. Tot nog toe namen ook het CDA en GroenLinks deel aan de gesprekken, maar die waren donderdagavond niet uitgenodigd.

Behalve een probleem met het percentage willen oppositiepartijen ook dat er een pensioenfonds komt voor zzp’ers. Ook dat kost extra geld. De partijen zijn het oneens over waar de dekking vandaan moet komen.

Reageer op dit artikel