nieuws

Toename aantal mensen met tweede baan

Instroom

Toename aantal mensen met tweede baan

Het aantal mensen dat twee banen heeft is voor het eerst sinds 2008 weer licht toegenomen.

Van 2008 tot 2011 nam dit aantal jaarlijks met ongeveer tienduizend af. In 2012 deed zich weer een lichte toename van twaalfduizend personen voor. Nu zijn er 544 duizend mensen met een tweede baan, aldus het CBS.

Personen met twee banen werkten vorig jaar gemiddeld twee uur per week meer dan degenen met één baan. Mensen met één baan, werkten in 2012 gemiddeld 34,1 uur per week. Personen met twee banen hadden een werkweek van gemiddeld 36,3 uur.

Jongeren combineren volgens het CBS relatief vaak twee banen. Van de 15- tot 25-jarigen die ten minste twaalf uur per week werken, heeft ruim 12 procent twee banen. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt dat aandeel tussen de 6 en ruim 7 procent.

Jongeren combineren vooral twee banen in loondienst (ruim acht op de tien jongeren met twee banen). De 55- tot 65-jarigen combineren vaker dan andere leeftijdsgroepen twee banen als zelfstandige.

Reageer op dit artikel