nieuws

Vier tips om goedkoop te belonen

Instroom

Vier tips om goedkoop te belonen

Hoe toon je waardering en beloon je medewerkers voor goede prestaties zonder daar meer geld aan uit te geven?

Het is december, de periode van beoordelingsgesprekken, een tijd waarin we stil staan bij de prestaties van medewerkers. Een uitdagende periode, want hoe toon je waardering en beloon je medewerkers voor goede prestaties zonder daar meer geld aan uit te geven?

Caroline Mullers, consultant bij Great Place to Work, geeft een viertal tips.

1. Communiceer duidelijk en transparant over beloningsstructuren
“Veel medewerkers zijn niet op de hoogte van de salarisregelingen in hun organisatie, wat een gevoel van oneerlijkheid kan bevorderen. Maak daarom duidelijk welke beloningsstructuren er in de organisatie gelden.”

2. Sta stil bij wat jouw eigen organisatie uniek maakt
“Creëer voorwaarden die passen bij de bedrijfscultuur en de wensen van de medewerkers. Laat ze bijvoorbeeld gratis gebruik maken van de diensten die de organisatie biedt of laat ze zelf kiezen van welke voordelen ze gebruik willen maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vakantiedagen kopen of verkopen of kiezen voor een betaalbare zorgverzekering of reisverzekering.”

3. Biedt een diversiteit aan waarderingsprogramma’s
“Denk bijvoorbeeld aan een systeem waardoor medewerkers elkaar onderling kunnen bedanken. Is klantgerichtheid bijvoorbeeld belangrijk binnen het bedrijf? Zet dan maandelijks een team of de medewerker in het zonnetje die een hoog niveau van service heeft geleverd.

4. Laat medewerkers in aanmerking komen voor dezelfde extra’s en voordelen
“Beperk privileges. Vermijd statussymbolen als speciale parkeerplaatsen voor managers en stel een limiet aan de hoogte van het inkomen van topmanagers. Daarmee geef je een signaal af aan de andere werknemers.”

Lees ook: Nog één keer: de zin en onzin van belonen

Reageer op dit artikel