nieuws

War for talent is tijdverspilling

Instroom

War for talent is tijdverspilling

Bedrijven moeten zich niet verliezen in de zogenaamde war for talent. Best-practicebedrijven zorgen ervoor dat zij weten wat een toekomstige leider nodig heeft om succes vol te zijn, en werken systematisch aan de ontwikkeling van talent.

Dat schrijft de Boston Consulting Group in het rapport Creating People Advantage 2013. Organisaties die hun leiderschapsopvolging het beste organiseren, bieden hun talentvolle medewerkers de juiste trainingen, kansen en programma’s. Door deze werknemers te motiveren om door te groeien naar strategische posities, bijvoorbeeld door rotatie en internationale mobiliteitsprogramma’s, kunnen organisaties hun talenten proactief ontwikkelen naar hun eigen behoefte, in plaats van dat ze gedwongen zijn om talen te ‘kopen’.

Sommige van de succesvollere bedrijven hebben hun training ondergebracht in corporate universities. De Boston Consulting Group constateert dat dit al lang niet meer uitsluitend trainingcentra zijn, maar strategische platforms die een actieve rol spelen in de ontwikkeling en uitvoering van de strategie van het bedrijf.

TIP! Met vakgenoten van gedachten wisselen over strategische personeelsplanning? Bezoek het congres Over Personeelsplanning op 10 december in Doorn

Reageer op dit artikel