nieuws

Optiepakketten minder vaak bonus

Instroom

Bedrijven delen steeds minder vaak optiepakketten uit als bonus aan topbestuurders.

Optiepakketten minder vaak bonus

Bedrijven delen steeds minder vaak optiepakketten uit als bonus aan topbestuurders. Dat meldt de Volkskrant  op basis van onderzoek naar meldingen van aandelen- en optietransacties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In 2003 werden 275 optiepakketten uitgedeeld aan de top van het bedrijfsleven, in 2013 gebeurde dat nog maar 45 keer. De trend lijkt ook dit jaar door te zetten, nu ook Philips en Randstad zijn gestopt met opties. Van de 25 AEX-bedrijven delen alleen bodemonderzoeker Fugro en de elektronische uitgever Reed Elsevier opties uit.

Door de optieregelingen, het recht om tegen een van tevoren vastgestelde prijs aandelen te kopen, werden in de jaren negentig en vlak na de eeuwwisseling vele Nederlandse topbestuurders multimiljonair. Het werd ook het symbool van zelfverrijking in de top van het bedrijfsleven.

Cor Boonstra (Philips), Kees Storm (Aegon) en Ad Scheepbouwer (KPN) kregen via opties ieder 10 miljoen of meer in handen. Rijkman Groenink (ABN Amro) en Jan Bennink (Numico) verzilverden hun opties bij de verkoop van de bank en het voedingsbedrijf. Alexander Ribbink, voormalig bestuurder van Tom-Tom, is ‘opties-kampioen’, hij cashte 64,5 miljoen euro.

De lucratieve optiepakketen riepen veel weerstand op bij de politiek, werknemers en later ook bij de aandeelhouders. Door de negatieve publiciteit zijn veel bedrijven hun bestuurders anders gaan belonen. (ANP)

Reageer op dit artikel