nieuws

Young professional wil veel, maar doet zelf weinig

Instroom

Young professional wil veel, maar doet zelf weinig

Jonge werknemers zijn te veeleisend. Ze zouden snel resultaten willen zien, zonder daar al te veel voor hoeven doen.

Dat stelt infrastructuur-directeur Frans van den Hurk van ICT-bedrijf Capgemini. “Afgestudeerden willen vier dagen werken en om zes uur thuis zijn om de hond uit te laten”, zegt hij. “En dan willen ze ook nog binnen drie jaar directeur worden.”

Van den Hurk deed zijn uitspraak tijdens een masterclass van HR-dienstverlener USG Professionals. “De balans is weg”, stelt hij. “Jonge sollicitanten vergeten dat het bloed, zweet en tranen kost om carrière te maken.”

Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans herkent zich daar wel in. Volgens hem willen jonge werknemers vooral ‘een leuk en lekker leven hebben’. “Ze willen best iets bijdragen aan de samenleving, maar het mag niet ten koste gaan van hun eigen leven”, aldus de hoogleraar.

‘Starter denkt dat alles kan’

Young professionals zouden zich bovendien vaak afvragen wat een werkgever voor hen kan betekenen, in plaats van andersom. Van den Hurk: “Natuurlijk zijn er ook sollicitanten die wél begrijpen hoe het werkt, maar over het algemeen gaat het bergafwaarts.” Rotmans vraagt zich af of je sollicitanten hun instelling kunt kwalijk nemen. “Ze hebben nog niet van hun fouten kunnen leren en denken dat alles kan”, zegt hij.

Competence director Erik Kolthof van detacheringsbureau Yacht voorspelde onlangs iets soortgelijks. Hij verwacht dat werkgevers hun sollicitanten flexibele werktijden en mogelijkheid tot thuiswerken moet bieden als ze goed personeel willen aantrekken.

 Lees ook: ‘HR-manager moet functie op talent afstemmen

Reageer op dit artikel