nieuws

CBS: werkloosheid loopt op

Instroom

CBS: werkloosheid loopt op

Werkgevers zijn voorzichtig positief over de economie, maar nu is de werkloosheid toch weer opgelopen.

De werkloosheid is in februari verder opgelopen. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerd heeft, blijkt dat vorige maand 8,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder werk zat. In januari was dat nog 8,6 procent.

Het is de derde maand op rij waarin de werkloosheid stijgt. Het aantal werklozen nam met 13.000 toe tot 691.000, en is daarmee weer terug op het niveau van juli 2013. Het aantal werkloosheidsuitkeringen bleef volgens cijfers van het UWV stabiel ten opzichte van januari op 460.000.

Werkloosheid onder jongeren stijgt niet

De werkloosheid liep de laatste 3 maanden vooral op onder 25- tot 45-jarigen. Van de 13.000 werklozen die er in die periode gemiddeld per maand bij kwamen, vielen er 7000 in die leeftijdsgroep. Het aantal jongeren zonder baan nam de afgelopen maanden nauwelijks toe.

In een reactie op de nieuwe cijfers roept minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) werkgevers en vakbonden op om met goede plannen te komen om mensen aan het werk te helpen of te houden. Hij wijst erop dat er 600 miljoen euro beschikbaar is. “Die plannen zijn hard nodig, want ze maken nu meer dan ooit het verschil voor diegenen die ontslagen zijn of met ontslag bedreigd worden.”

Dat de werkloosheid onder jongeren nauwelijks meer toeneemt is “geen reden om stil te zitten”, zei Mirjam Sterk, ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Zij zet vooral in op voldoende stages voor scholieren die daar de komende maanden naar op zoek gaan. “Een vak leren in een leerbedrijf biedt jongeren de beste kans op werk. En voor bedrijven is het een investering in goedgeschoold personeel”, aldus Sterk.

____________________________________________________________________________________________

Platform PW De Gids Banen
Bekijk actuele HR vacatures

____________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel