nieuws

Nieuwe regels moeten ondernemen makkelijker maken

Instroom

Nieuwe regels moeten ondernemen makkelijker maken

Een bedrijf starten in Nederland. Nieuwe plannen moeten dat een stuk eenvoudiger maken.

Innovatieve starters van buiten de Europese Unie kunnen al vanaf dit jaar makkelijker in Nederland een onderneming beginnen. Ze hoeven daarvoor niet bij een bedrijf in dienst te zijn. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag bekendgemaakt.

Een jaar voor businessplan en startkapitaal

Ze krijgen een jaar de tijd om hun idee om te zetten in een businessplan en startkapitaal te verwerven. Vervolgens kunnen ze een onderneming beginnen en als zelfstandige een verblijfsvergunning voor 2 jaar aanvragen.

Teeven constateert dat veel starters nog geen uitgewerkt businessplan of startkapitaal hebben. Maar ze hebben in potentie wel toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Hij wil daarom het toelatingsbeleid voor hen soepel en uitnodigend laten zijn.

Starter moet innovatie laten zien

De starters moeten bij hun aanvraag duidelijk maken wat hun idee is en aangeven waarom het innovatief is. Ook moeten ze beschrijven welke stappen ze willen ondernemen om het product binnen een jaar op de markt te zetten. Verder hebben ze iemand nodig die helpt met de bedrijfsvoering, marketing, onderzoek en het zoeken naar investeerders.

Starters moeten wel zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien en mogen geen beroep doen op de algemene middelen zoals een bijstandsuitkering.

___________________________________________________________________________________________

Tip
WHITEPAPER: de arbeidsmarkt in 2014 – wat zijn de meest toonaangevende ontwikkelingen om rekening mee te houden?

___________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel