nieuws

‘Werkloze jongere moet baan onder niveau accepteren’

Instroom

‘Werkloze jongere moet baan onder niveau accepteren’

De meeste Nederlanders vinden dat jongeren een baan onder hun niveau moeten accepteren. Ruim 80 procent denkt er zo over.

Een meerderheid (54 procent) vindt zelfs dat jongeren wettelijk verplicht moet worden een baan onder hun opleidingsniveau te accepteren als dit noodzakelijk is. Dit blijkt uit een onderzoek dat Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door GfK.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 82 procent van de bevolking vindt dat jongeren zelf actiever moeten zijn om interessant te zijn op de arbeidsmarkt. Een ruime meerderheid van Nederland denkt dat criminaliteit het gevolg is van toenemende jeugdwerkloosheid.

Verplicht omscholen

Volgens 67 procent is de jeugdwerkloosheid te wijten aan het tekort aan banen en aan een slechte aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt (55 procent). Het is nu zelfs zo dat de helft van Nederland vindt dat jongeren zich verplicht moeten omscholen als zij langer dan een jaar zonder werk zitten. De overheid zou er volgens een ruime meerderheid voor moeten zorgen dat het onderwijs een betere aansluiting heeft op de arbeidsmarkt.

Lees ook: Werkloosheid loopt op

_________________________________________________________________________________________________________

Platform PW De Gids Banen

Bekijk actuele HR vacatures

_________________________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel