nieuws

ASML verstrekt masteropleidingen aan technici

Instroom

ASML verstrekt masteropleidingen aan technici

ASML gaat studiebeurzen verstrekken aan pas afgestudeerde technici in Nederland. Zo hoopt de chipmachinefabrikant het tekort aan hoogopgeleid technisch personeel aan te vullen.

Het bedrijf gaat studiebeurzen beschikbaar stellen waarmee studenten na afronding van hun bachelorstudie ook een masteropleiding kunnen volgen. Dat zei topman Peter Wennink van de chipmachinebouwer dinsdag tijdens Room for Discussion, het interviewprogramma van studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Wennink zei dat te veel studenten in verband met de oplopende studiekosten na de bachelorfase afhaken. ,,Dat is een probleem want we hebben die masterstudenten nodig”, zei Wennink. Daarom stelt ASML beurzen van 5000 euro per student per jaar beschikbaar. Daarmee kunnen studenten aan de technische universiteiten doorstromen naar een 2-jarige masteropleiding. Eerder schreef PW De Gids hoe bedrijven de schaarste van technisch personeel te lijf kunnen gaan in 5 stappen.

De Nederlandse hightechsector als geheel wil de komende jaren in totaal 250 studenten per jaar op deze manier helpen door te studeren. ASML neemt daarvan met ingang van komend collegejaar 25 beurzen per jaar voor zijn rekening. Studenten krijgen die financiële ondersteuning gedurende 2 jaar, zonder de verplichting tot een stage of baan bij het Veldhovense bedrijf.

ASML nam volgens Wennink vorig jaar 1000 mensen aan. Daarvan kwam noodgedwongen het merendeel uit het buitenland. In Nederland studeren per jaar niet meer 800 tot 850 wis- en natuurkundigen en elektrotechnici af, van wie minder dan de helft kiest voor een carrière in de industrie, aldus de topman. ,,En er zijn ook nog andere bedrijven, zoals Philips, die ze ook willen hebben”, aldus Wennink.

Hoewel goede technici ook in het buitenland te vinden zijn, wil ASML ook Nederlands talent blijven binnenhalen. ,,Nederlandse studenten hebben een groot voordeel: ze hebben een grotere loyaliteit, willen hier graag blijven wonen en werken”, zei Wennink. ,,En als je kennisintensief bent, wil je mensen toch graag voor langere tijd vasthouden.” (ANP)

Lees meer over u strategische personeelsplanning in kunt zetten PW De Gids Vakbase

Lees het artikel ‘Wat recruitment kan leren van ASML’

Reageer op dit artikel