nieuws

Investeren in arbeidsmarkt goed voor economische groei

Instroom

Investeren in arbeidsmarkt goed voor economische groei

Investeringen in goede banen is goed voor de economische groei, stelt de Internationale Arbeidsorganisatie in een nieuw rapport. Goede werkgelegenheid moet daarom een speerpunt worden in het ontwikkelingsbeleid.

Landen die investeren in goede banen kunnen de economische groei in hun land stimuleren. Dat stelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een nieuw rapport dat dinsdag gepresenteerd wordt.

In opkomende landen die sinds het begin van deze eeuw veel investeerden in hun arbeidsmarkt, groeide de economie sinds 2007 jaarlijks een procentpunt harder dan in andere landen, stelt de ILO. Daarmee wisten ze de klap van de internationale recessie te verzachten, terwijl de betere banen ook de inkomensongelijkheid verkleinde.

Respectecteer arbeidsvoorwaarden

‘Ontwikkeling komt niet van export, handel of buitenlandse investeringen alleen’, stelde ILO-topman Guy Rider. ‘Sociale voorzieningen, respect voor arbeidsvoorwaarden en een beleid dat formele werkgelegenheid stimuleert zijn ook cruciaal om goede banen te creëren, die zorgen voor een hogere levensstandaard, de consumptie omhoog helpen en de groei stuwen.’

Goede banen moeten volgens de ILO daarom een centrale rol spelen in het ontwikkelingsbeleid van de komende jaren. In ontwikkelingslanden zijn jaarlijks zo’n 40 miljoen nieuwe banen nodig, alleen om de groei van de beroepsbevolking bij te kunnen houden en een verdere stijging van de jeugdwerkloosheid te voorkomen. Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is die al zeer hoog. Een op de drie jongeren slaagt er in die regio’s niet in een baan te vinden.

Rijke arbeiders naar opkomende markten

In de komende 5 jaar wordt naar schatting 90 procent van de nieuwe werkgelegenheid in armere landen gecreëerd, wat belangrijke gevolgen kan hebben voor de migratie. De ILO ziet steeds meer migratie tussen landen op het zuidelijk halfrond en wijst erop dat steeds meer arbeiders rijkere landen verlaten om gebruik te maken van kansen in opkomende markten.

De ILO telde vorig jaar wereldwijd iets minder dan 200 miljoen werklozen en verwacht dat er dit jaar ruim 3 miljoen bijkomen. In 2019 loopt het aantal werklozen naar verwachting op tot 312 miljoen. De werkloosheid blijft het hoogst in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar loopt volgens de VN-organisatie dit jaar het sterkst op in Midden- en Oost-Europa en de staten van de voormalige Sovjet-Unie. (ANP)

Reageer op dit artikel