nieuws

Laat de medewerker het vakantiegeld weer rollen?

Instroom

Laat de medewerker het vakantiegeld weer rollen?

HR is druk bezig met de uitbetaling van het vakantiegeld. Maar wat doet de medewerker met het extraatje? Meer dan 40% gaat het daadwerkelijk uitgeven aan vakantie.

Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 62.800 respondenten per dag. In mei vorig jaar had 36,0% het plan om het vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie te besteden. Ruim een vijfde (22,1%) besteedt het vakantiegeld aan andere zaken, bijvoorbeeld aan een nieuwe bank of – nu het WK voor de deur staat – een nieuwe televisie, stelt ING. In totaal kiezen dus bijna twee van de drie (64,0%) respondenten ervoor het vakantiegeld uit te geven. Dat is 4% meer dan in 2013, blijkt uit het onderzoek.”Als een groter deel van de Nederlandse consumenten het vakantiegeld besluit te besteden, kan deze toename de Nederlandse economie een kleine impuls geven. Dit jaar wordt naar schatting 20 tot 25 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd. Wanneer hiervan inderdaad 4% meer wordt uitgegeven dan vorig jaar, dan zou dat een extra impuls van ongeveer 800 miljoen euro voor de economie betekenen”, concludeert ING enthousiast. Wel met een kanttekening: “Dat stelt overigens minder voor dan het lijkt. Ter vergelijking: we kopen per dag gezamenlijk voor 800 miljoen euro aan goederen en diensten. En belangrijker nog: een deel van het vakantiegeld zal niet in ons eigen land worden uitgegeven, maar op de vakantiebestemming.”

Arbeidsmarkt

De toegenomen bereidheid het vakantiegeld uit te geven ziet ING als een teken van vertrouwen. “Het consumentenvertrouwen is het afgelopen jaar sterk gegroeid en voor de koopkracht zijn de vooruitzichten gunstiger dan de afgelopen jaren. Ook het vertrouwen in de arbeidsmarkt groeit langzaam maar gestaag. Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat weliswaar twee van de vijf (39,7%) consumenten de arbeidsmarkt hebben zien verslechteren, een jaar geleden waren dit er nog meer dan vier van de vijf (81,4%). Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen optimistisch: 15,9% nu tegen 4,6% vorig jaar. Mensen die minder angst hebben voor baanverlies, zullen makkelijker hun vakantiegeld laten rollen.”

PW DE GIDS VAKBASE: Het vakantiegeld wordt standaard in mei uitbetaald.  Kan het ook in een andere maand? 

Reageer op dit artikel