nieuws

Minder bedrijven failliet op horeca na

Instroom

Minder bedrijven failliet op horeca na

Het aantal faillissementen daalt nog steeds langzaam. De horeca is daarop een uitzondering, daar is het aantal faillissementen de afgelopen vier maanden gestegen.

Tegen de algemene trend in steeg het aantal horeca-faillissementen sinds januari dit jaar gestaag. In veruit de meeste sectoren neemt het aantal bankroeten sinds september juist voortdurend af.

In de horeca gingen 178 bedrijven over de kop, 12 procent meer dan in de eerste 4 maanden van 2013. Over de hele linie daalde het totaal aantal faillissementen van bedrijven en instellingen met 18 procent tot 3470. Ruim een jaar geleden, in februari 2013, liep het aantal faillissementen bij bedrijven en instellingen op tot een recordaantal van 755, zo berichtte PW De Gids eerder.

Volgens de website Faillissementsdossier.nl, die het aantal faillissementen registreert, gingen er opvallend meer hotels bankroet. Het waren er 18, tegen 11 in dezelfde periode vorig jaar.

In de hotelsector is volgens analist Frank Meeuwsen van onderzoeksbureau Foodstep een prijzenslag aan de gang die er mede de oorzaak van is dat hotels omvallen. ,,Hotels buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en goedkopere arrangementen. Dat heeft de winstmarges flink onder druk gezet”, zegt hij.

Voor de hele horeca geldt volgens hem in het algemeen dat veel bedrijven door de slechte economische omstandigheden in de afgelopen jaren nauwelijks vet op de botten hebben, waardoor zij het niet redden. (ANP)

Wat gebeurt er met de pensioenpremies bij faillissement? Lees meer op PW De Gids Vakbase

Lees hier het artikel ‘Wat moet HR doen bij faillissement?’

Reageer op dit artikel