nieuws

Nieuwe cao voor 13.000 ov-chauffeurs

Instroom

Nieuwe cao voor 13.000 ov-chauffeurs

Donderdagochtend is er een akkoord bereikt over de cao voor zo’n 13.000 personeelsleden in het stads- en streekvervoer. Het merendeel van deze medewerkers werkt als chauffeur.

De nieuwe overeenkomst biedt werknemers vooral meer zekerheid, zegt vakbondsbestuurder Wyb Kusters. Voor werknemers van 60 jaar en ouder komt een vierdaagse werkweek. Oudere werknemers kunnen vrijwillig besluiten minder te werken, zonder gevolgen voor hun pensioen. Op de vrijgekomen uren kan worden gewerkt door jongere werknemers.

Cao-lonen

Het was volgens CNV Vakmensen nog nog niet makkelijk om tot een akkoord te komen. Volgens de vakbond kwam de overeenkomst na moeizame onderhandelingen tot stand. In totaal zijn er vijf rondes van besprekingen geweest tussen werkgevers en de vakbond. Vooral het lage loonbod van 0,5 à 1 procent zorgde voor beroering. Dat is lager dan het voorspelde gemiddelde. Volgens de AWVN zouden de cao-lonen dit jaar  gemiddeld met 1,5 procent omhoog gaan.

Slecht viel ook de koppeling die werkgevers aanbrengen tussen het CNV-voorstel voor een 4-daagse werkweek voor oudere werknemers en de eis van werkgevers om de ATV-rechten voor 50-55 jarigen te beperken.

TIP: Heeft u vragen over de cao? Vindt alle antwoorden in het boek CAO’s in 100 vragen. Bestel het boek in de PW De Gids shop

Reageer op dit artikel