nieuws

PvdA: ‘Maak aanpak massawerkloosheid EU-hoofddoel’

Instroom

PvdA: ‘Maak aanpak massawerkloosheid EU-hoofddoel’

De Europese Investeringsbank moet het aanpakken van de massawerkloosheid haar hoofddoel maken, vinden PvdA’ers Paul Tang en Agnes Jongerius.

De Europese Investeringsbank, de financiële instelling van de EU, moet haar fondsen vooral gaan inzetten om nieuwe banen van de grond te krijgen en leerwerkplekken voor jongeren te scheppen. Ook moeten extra investeringen in duurzame energie en ‘groene’ technologie in de EU banen opleveren voor laag- en hoogopgeleide jongeren.

Massawerkloosheid

PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen Paul Tang en Agnes Jongerius, nummer 2 op de lijst, schrijven dat in een opiniestuk in het dagblad Trouw van donderdag. Zij vinden dat er te weinig aandacht is voor de torenhoge Europese werkloosheid. Om die te bestrijden zouden de ministers van Sociale Zaken van de EU-lidstaten net zo veel invloed moeten krijgen als hun collega’s van Financiën.

Volgens Tang en Jongerius is het Europees beleid de afgelopen jaren te veel gedomineerd door financiële doelstellingen. ‘Het is hoognodig dat de keuzes die we de komende jaren in Europa maken, ook zijn gebaseerd op de dagelijkse realiteit van mensen, zoals de bestrijding van werkloosheid en een fatsoenlijk salaris.’

EU-norm voor werkloosheid

De PvdA pleit al langer voor een EU-norm voor de werkloosheid. Die zou hooguit 5 procent van de beroepsbevolking mogen bedragen. Dit idee is afkomstig uit de koker van oud-PvdA-leider Ad Melkert. In november vorig jaar pleitte hij er al voor dat internationale instituten als het IMF en de Wereldbank volledige werkgelegenheid gaan zien als hoofddoel van economische samenwerking. Volgens hem betekent dat geen baangarantie voor iedereen op elk moment, maar wel dat niemand langdurig aan de kant mag staan. (ANP)

Reageer op dit artikel