nieuws

Record buitenlandse investeringen levert 9200 banen op

Instroom

Record buitenlandse investeringen levert 9200 banen op

Nederland trok vorig jaar een recordaantal buitenlandse bedrijfsvestigingen aan. Dat levert ons land op termijn zo’n 9200 banen op.

Het afgelopen jaar trok Nederland 18 procent meer buitenlandse investeringen aan dan in 2012. In totaal waren dit er 370. Dit levert een hoop nieuwe werkgelegenheid op, vooral in de ICT, zakelijke dienstverlening en de voedingsindustrie. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van IBM. Het consultancybedrijf bracht in dit rapport het wereldwijde investeringsklimaat in kaart.

9200 nieuwe banen

Het gaat onder meer om buitenlandse ondernemingen die hier een distributiecentrum (Action) of nieuw kantoor (Huawei) openen. De vestigingen die vorig jaar zijn aangekondigd, zorgen volgens het onderzoek op termijn in totaal voor ongeveer 9200 nieuwe banen in Nederland. Dat is een ruim de helft meer dan de 6000 arbeidsplaatsen die de projecten van 2012 opleveren. Het aantal buitenlandse investeringen in Nederland neemt al een paar jaar achtereen toe.

‘Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen’, zegt Roel Spee van IBM. ‘Op het gebied van loonkosten is de situatie in Nederland momenteel bovendien gunstiger dan in andere West-Europese landen als België en Duitsland.’ Ook andere factoren als aantrekkelijke fiscale omstandigheden en een goede infrastructuur maken Nederland volgens Spee interessant om een vestiging in te openen. Uit eerder onderzoek van Deloitte het fiscale klimaat, de arbeidsmarkt, de logistieke verbindingen binnen de landen en de verbindingen met andere landen en de huisvesting- en vestigingskosten in Nederland gunstig zijn voor buitenlandse bedrijven.

De meeste bedrijven die hier vorig jaar neerstreken, komen uit de Verenigde Staten. Maar ook niet-westerse economieën als China en India zijn belangrijke herkomstlanden. Veel van de nieuwe vestigingen liggen in de regio Amsterdam. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel bedrijfslocaties door buitenlandse ondernemingen aangekondigd. (ANP)

 

Reageer op dit artikel