nieuws

Vrachtwagenchauffeurs op de barricaden voor cao

Instroom

Vrachtwagenchauffeurs op de barricaden voor cao

Vrachtwagenchauffeurs gaan zaterdag naar een protestmanifestatie in de IJsselhallen in Zwolle. Zo’n 500 chauffeurs gaan actie voeren voor meer loon en tegen verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit Oost-Europa.

Volgens FNV Bondgenoten die de actie organiseert, weigeren de werkgevers al maanden verder te onderhandelen over een nieuwe cao.

In de transport en logistiek werken nog zo’n 140.000 mensen. “Steeds meer chauffeurs en warehousemedewerkers komen zonder werk te zitten”, stelt de vakbond. “Voor wie nog wel werk heeft, wordt alles duurder. Maar een loonsverhoging zit er volgens de werkgevers niet in”, zegt FNV-bestuurder Egon Groen vrijdag. “Voor de chauffeurs is het genoeg geweest.”

De vrees van de chauffeurs voor verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit Oost-Europa, komt niet zo maar uit de lucht vallen. Vandaag pleitte minister Asscher in een open brief ook voor gelijke lonen voor alle medewerkers in de EU. “Dat leidt tot onderbetaling van onderbetaling van arbeidsmigranten en ongewenste verdringing op de arbeidsmarkt en in het westen van de EU. Ik voel er niets voor ons te laten meesleuren in een kolk naar beneden met steeds lagere lonen en steeds minder sociale bescherming”, aldus de minister.

Reageer op dit artikel