nieuws

Werkgever verwacht stijgende vraag naar specialisten

Instroom

Werkgever verwacht stijgende vraag naar specialisten

Meer dan de helft van de werkgevers verwacht een toename in de vraag naar specialisten. Tegelijk vinden zij dat werknemers multi-inzetbaar moeten zijn en open moeten staan voor verandering.

De werkgevers verwachten een toename in de vraag naar specialisten als gevolg van de snelle maatschappelijke ontwikkelingen. Dat blijkt uit van het RED Report 2014, het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team waarin de organisatie 2500 Belgische, Duitse en Nederlandse werkgevers en werknemers vraagt naar de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De stijgende vraag naar specialisten vraagt van huidige werknemers dat ze zich sterk ontwikkelen binnen één specifiek vakgebied, maar wel vanuit een multidisciplinaire visie. ‘Vroeger was je een specialist óf een generalist. Maar dat is dus niet meer wat werkgevers zoeken’, zegt Aad van der Werf, manager Market Intelligence bij Tempo-Team.

‘De arbeidsmarkt verandert voortdurend en de digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom moeten werknemers, naast hun specialistische kennis, een open blik houden voor wat er om hun heen gebeurt. Interactie met andere afdelingen binnen het bedrijf en oog voor externe veranderingen is essentieel om innovatief en bij de tijd te blijven’. Werknemers in generieke functies zijn beter inzetbaar voor zowel hun eigen functie als voor andere functies, juist medewerkers in generieke functies zijn duurzaam inzetbaar, zo schreef het platform Overduurzameinzetbaarheid.nl.

TIP: Lees hier het hele artikel Sleutelen aan functies (>Overduurzameinzetbaarheid.nl)

Leeromgeving

Voor werkgevers ligt er een belangrijke taak om de juiste leeromgeving te creëren en specialisten de ruimte te bieden hun blikveld breed te houden. Dit vraagt om een andere organisatie van opleiden en kennis delen bij de bedrijven. Werknemers moeten gestimuleerd worden om mee te draaien bij projecten van andere afdelingen, zodat ze zich niet alleen op eigen werkzaamheden focussen. ´En men hoeft niet te wachten totdat de managers ze hiervoor uitnodigt´, zegt Van der Werf. ´De moderne werknemer heeft namelijk ook een eigen verantwoordelijk om deze kennisverrijking en brede oriëntatie op te zoeken´.

Deze trend op de arbeidsmarkt vraagt tegelijkertijd om een andere manier van scholing. De werkgevers geven aan dat het onderwijs veel meer afgestemd moet zijn op de snelle veranderingen in de praktijk. Naast het doceren van specialistische kennis is het minstens zo belangrijk dat studenten een multidisciplinaire blik hebben en snappen hoe en waar je de oplossingen vindt bij veranderende omstandigheden, meent Tempo-Team. Dit is een belangrijk gegeven voor een succesvolle arbeidsmarkt.

 

 

Reageer op dit artikel