nieuws

‘Economisch herstel is slechts pauze in recessie’

Instroom

‘Economisch herstel is slechts pauze in recessie’

Ondanks het voorzichtige economische herstel in de eurozone is de recessie nog altijd niet voorbij. Bewijs voor herstel in de economie en op de arbeidsmarkt ontbreekt.

Zo stelden de economen van het Center for Economic Policy Research (CEPR) woensdag. Het CEPR is een onafhankelijke denktank die onder meer vaststelt wanneer er in de Europese muntunie sprake is van een recessie. Het geeft daarbij meer gewicht aan werkgelegenheidscijfers van de afgelopen tijd dan aan de gangbare definitie die stelt dat er sprake is van een recessie bij twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp.

‘Extreem zwakke’ economische groei

Volgens het CEPR is er sinds begin vorig jaar sprake van een ‘extreem zwakke’ economische groei in de eurolanden, waarbij de situatie op de arbeidsmarkt nauwelijks is veranderd. Bewijs voor een sterker herstel ontbreekt vooralsnog, waardoor het volgens de economen te vroeg is om de recessie al als beëindigd te beschouwen. Er zou eerder sprake zijn van een aanhoudende pauze in de recessie die in het najaar van 2011 begon.

Stijging uitzendwerk en payrollbanen

De hoeveelheid uitzendwerk stijgt al vier kwartalen op een rij en ook het aantal payrollbanen steeg in het eerste kwartaal, bleek uit cijfers van respectievelijk het CBS en VPO, brancheorganisatie van payrollbedrijven. Volgens het CBS hoeven die stijgingen niet per se tot meer werkgelegenheid te leiden. Lees hier de toelichting van het CBS.  (ANP)

Reageer op dit artikel