nieuws

Hoogopgeleid en flexibel personeel in trek

Instroom

Hoogopgeleid en flexibel personeel in trek

Werkgevers in Nederland zijn vooral op zoek naar hoogopgeleid en flexibel inzetbaar personeel, zo blijkt uit onderzoek van Randstad.

Van het totaal aantal vacatures is meer dan de helft  (51%) momenteel gericht op hoogopgeleiden, blijkt uit Jobfeed, een analysetool voor de arbeidsmarkt die vacatures uit duizenden bronnen in Nederland, Duitsland en Frankrijk doorspit.

Hoogopgeleiden zijn vooral nodig in de dienstensector. Met name in sales, techniek en ICT zijn goede kandidaten schaars. Wat zijn de vijf meest gevraagde functies?

1. Software-engineer
2. Accountmanager
3. Projectleider
4. Salesmanager
5. Financial controller

Professionals van nu zijn te omschrijven als carrière- en resultaatgericht, zakelijk en nieuwsgierig, constateert Randstad. Zij stellen specifieke eisen aan hun werkgever. Salaris en werksfeer zijn daarbij de belangrijkste factoren, maar inhoud, uitdaging in het werk en ontwikkelingsmogelijkheden spelen een belangrijke rol, blijkt uit onderzoeken van de uitzendorganisatie. “Het ontwikkelen van medewerkers, zowel de vaste als flexibele krachten, is essentieel om talenten te kunnen aantrekken en behouden”, aldus Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad.

Flexibele arbeidsmarkt

Terwijl bedrijven graag een flexibel personeelsbeleid willen voeren, hebben werknemers volgens Randstad juist behoefte aan nieuwe zekerheden. “Om het juiste personeel aan te trekken, moeten werkgevers nieuwe zekerheden aanbieden, los van de vorm van het arbeidscontract,” zegt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad. Als voorbeeld van zo’n zekerheid die een werkgever kan geven, noemt Hoonte de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling. “Daarmee groeit de waarde van de werknemer en dat is precies wat medewerkers nodig hebben in een flexibele arbeidsmarkt. Met voldoende ervaring en bagage zijn zij beter inzetbaar en kunnen ze makkelijker overstappen naar een volgende baan. Dit past in het nieuwe ‘loopbaandenken’, dat draait om werkzekerheid in plaats van baanzekerheid.”

Tip: Ook een flexibel  personeelsbeleid? Tijdens de studiemiddag ‘Risicoloos inhuren van een zzp’er’  leert u welke voor – en nadelen er kleven aan het inhuren van zzp’ers. 

Reageer op dit artikel