nieuws

Tarieven zzp’ers steeds meer gelijk

Instroom

Tarieven zzp’ers steeds meer gelijk

De best betaalde freelancers zijn steeds minder gaan verdienen. De minst betaalde zzp’ers zagen hun uurtarieven juist groeien.

De zzp’ers die 2013 het meeste vroegen voor een uur werk, zijn dit jaar 21% minder gaan verdienen. Zo blijkt het Tarievenonderzoek 2014 van Hoofdkraan.nl, platform voor MKB-ondernemers. Zzp’ers die in vorig jaar minder dan 45 euro per uur rekenden, zagen hun uurtarieven daarentegen hun tarieven juist toenemen. De uurtarieven uit verschillende branches zijn hierdoor dichter bij elkaar komen te liggen, met een marktgemiddelde van 45 euro per uur.

TIP: Lees hoe HR schaarse en talentvolle zzp’ers vindt en bindt in het artikel Zoek die zzp’er

Zzp’er marketing voelt klappen

Freelancers binnen de branche ‘Marketing’ hebben de grootste klappen gehad, zo blijkt uit het onderzoek Zij vroegen 21% minder dan vorig jaar. Met een gemiddeld uurtarief van 49 euro verdienen zij echter nog wel boven het marktgemiddelde. Docenten, fotografen en office managers rekenden het afgelopen jaar een tarief van boven de 60 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager.

Gelderse zzp’er duurste

Freelancers uit Gelderland zijn met een gemiddeld uurtarief van 49 euro de duurste van Nederland. Ze hebben daarmee de freelancers uit Zeeland van de koppositie gestoten. De Zeeuwen verdienen nu gemiddeld nog 45 euro per uur, 27% minder dan vorig jaar.

De goedkoopste freelancers zijn te vinden in Flevoland waar gemiddeld 33 euro per uur gevraagd wordt. Zij hebben een daling van maar liefst 33% doorgemaakt. Alleen Limburg wist een kleine verhoging te boeken. Daar ligt het uurtarief nu op 43 euro, terwijl dat in 2013 nog 42 euro was.

Zzp’er Randstand rond 50 euro

Van de grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een gemiddeld uurtarief van 50 euro, op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam (respectievelijk 49 en 48 euro per uur). Den Haag blijft van de grote steden ver achter met een gemiddeld uurtarief van 41 euro en scoort daarmee onder het marktgemiddelde.

Opmars zzp’ers

Volgens Floor Poot, directeur van Hoofdkraan.nl, zijn de tariefverschuivingen te wijten aan het toenemende aantal freelancers en zelfstandigen in Nederland. Dikwijls beginnen werklozen na hun ontslag noodgedwongen als zzp’er. Eind 2013 telde Nederland bijna 800.000 zzp’ers en ieder jaar neemt dit aantal met zo’n 40.000 toe. Deze continue groei heeft zijn uitwerking op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen. ‘Wij zien dat ook op ons platform: offertes komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven.’ In mei bleek uit onderzoek dat zzp’ers nauwelijks investeren in advertenties om gevonden te worden, maar des te meer in online communicatie en social media.

Ondanks de tariefdaling binnen een aantal branches ziet Poot de toekomst rooskleurig in. Vraag en aanbod naar flexibel personeel nemen toe, dat is ook te zien in de stijging in het aantal payrollbanen en uitzendwerk dat de afgelopen maanden stijgt. ‘Dit zorgt voor een gezonde marktwerking en dat vertaalt zich in het uurtarief. Met een aantrekkende economie verwacht ik dat de tarieven de komende maanden iets gaan stijgen. Binnen een aantal beroepsgroepen zie je dat deze positieve trend reeds is ingezet.’

TIP: Alles weten van de juridische kant van het inhuren van zzp’ers? Ga naar de studiedag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 5 juni  en 9 december

Reageer op dit artikel