nieuws

Topinkomens ouderenzorg rijzen de pan uit

Instroom

Topinkomens ouderenzorg rijzen de pan uit

Topbestuurders in de ouderenzorg mogen opnieuw een inkomensstijging in hun zak steken. Ook ontslagvergoedingen rijzen de pan uit.

De 50 bestuurders die in deze tak van de zorg het meeste verdienden dit jaar, kregen samen ruim 19 procent meer dan de 50 hoogste topinkomens in de ouderenzorg van 2013.

Dat meldt Abvakabo FNV donderdag. De vakbond maakte voor het vierde jaar op rij de Actiz 50, een lijst met grootverdieners in de ouderenzorg. Bovenaan staat Chris Marsman van de Kwadrantgroep in Drachten. Hij kreeg in 2013 ruim een half miljoen euro. Het grootste deel daarvan (350.000 euro) was een ontslagvergoeding, stelt Abvakabo FNV. Ongehoord, omdat sinds de invoering van de Wet normering topinkomens een ontslagvergoeding maximaal 75.000 euro mag bedragen.

Ruim 30 bestuurders in de lijst verdienen volgens de vakbond meer dan premier Mark Rutte. Abvakabo noemt dit ongepast en onaanvaardbaar in een periode van bezuinigingen.

Wet normering topinkomens

Sinds 1 januari 2013 geldt de Wet normering topinkomens, waardoor bestuurders maximaal 130 procent van een ministerssalaris kunnen verdienen. Bestuurders die al in functie waren en meer dan die norm verdienen, kunnen hun salaris maximaal 4 jaar houden, daarna wordt het in stappen afgebouwd.

Ook regelt de wet een verbod op bonussen, winstdelingen en andere vormen van variabele beloning. Het maximum-inkomen (130 procent van het ministerssalaris) ligt op 187.340 euro salaris plus onkosten en pensioenbijdrage, samen 228.599 euro. (ANP)

Reageer op dit artikel