nieuws

Vakcentrales hameren op aanpakken werkloosheid

Instroom

Vakcentrales hameren op aanpakken werkloosheid

Het kabinet moet alles uit de kast trekken om de werkloosheid te bestrijden, betogen de vakcentrales FNV en CNV.

“Mensen willen werk en zekerheid. Positieve berichten over de economie dragen bij aan die zekerheid, maar leveren natuurlijk geen banen op. En ondertussen verdwijnen er bijvoorbeeld in de zorg duizenden banen. Het zou goed zijn als het kabinet nu gaat investeren in banen en met een plan komt om de werkloosheid terug te dringen”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts maandag in een reactie op raming van het Centraal Planbureau (CPB).

Werkloosheid

CNV-collega Maurice Limmen vindt ook dat de aanpak van de werkloosheid voor het kabinet de leidraad moet zijn bij de komende begrotingsonderhandelingen. “Mensen moeten weer zicht krijgen op het krijgen en behouden van werk.”

“Het is goed dat het begrotingstekort onder de 3 procent komt en dat de economische groei volgend jaar verder aantrekt, maar we moeten ons vooral niet rijk rekenen”, betoogt Limmen die stelt dat economie nog verre van gezond is. “Mijn grootste punt van zorg is de werkloosheid. Die neemt in de voorspellingen veel te langzaam af. Als ik zie dat in 2015 nog steeds 635.000 mensen werkloos zijn volgens het CPB, dan kan wat mij betreft de vlag absoluut niet uit. De ruimte die ontstaat door deze cijfers, moet dus worden aangewend voor slechts één doel: werk, werk, werk”, aldus de CNV-voorzitter.

De FNV verwacht dat ook in 2015 de koopkracht voor grote groepen mensen weer negatief zal uitpakken. “Vooral huurders en AOW’ers met een aanvullend pensioen leveren volgend jaar in aan koopkracht. Daarom blijft de FNV zich inzetten voor koopkracht en echte banen”, aldus de FNV-voorzitter.

 

Reageer op dit artikel