nieuws

‘15.000 banen weg in financiële sector’

Instroom

Ondanks de aantrekkende economie zal de financiële sector er door de crisis en door digitalisering de komende jaren zo’n 15 duizend banen verliezen.

Tot 2019 zal het aantal banen van werknemers naar verwachting met ruim 14.000 dalen tot 226.000 banen. Zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde Sectoranalyse van UWV. De uitkeringsinstantie maakt hierin samen met werkgevers een analyse van overschotten en tekorten op de arbeidsmarkt.

De werkgelegenheid bij banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeleggers is tussen 2007 en 2013 al met zo’n 9 procent gekrompen, met 38.000 tot 248.000 banen. Het banenverlies deed zich relatief gezien het sterkst gelden bij het aantal zelfstandigen dat in de sector werkzaam is. Dit aantal is in 2013 een kwart lager dan in 2007. Uit eerder onderzoek begin dit jaar bleek overigens dat in 2014 weer meer bedrijven financieel personeel zochten.

Meer én minder werk door digitalisering

Er wordt volgens het UWV niet alleen gereorganiseerd vanwege de economische crisis. Ook een toenemende digitalisering speelt hierbij een rol. Die ontwikkeling zal de komende jaren tot meer verlies van banen leiden, met name op de lagere mbo-niveaus.

Larry van der Schoor, directeur van opleidings- detacheringsbedrijf Welten, waarschuwde eerder al voor een mismatch op bepaalde terreinen in de sector:  “De mensen die straks nodig zijn, zijn niet de mensen die nu hun baan verliezen of die we nu in  huis hebben.”

Daar staat tegenover dat de ontwikkelingen ook zullen zorgen voor nieuwe werkgelegenheid zoals Big Data specialisten. Deze ‘nieuwe banen’ zullen het verdwijnen van ‘oude werkgelegenheid’ echter niet volledig kunnen compenseren.

Meeste werk voor mbo’ers

De beste kans op werk is er de komende jaren op mbo-niveau voor commercieel medewerkers bank- en verzekeringswezen en salarisadministrateurs. Op hbo- en wetenschappelijk niveau liggen er kansen voor financieel specialisten en voor ICT-functies, zoals webdeveloper en securityspecialist.

 

Reageer op dit artikel