nieuws

Aantal ICT-vacatures blijft structureel groeien

Instroom

Aantal ICT-vacatures blijft structureel groeien

De groei in het aantal vacatures voor ICT-ers blijft maar aanhouden. Vooral de vraag naar ICT-managers, informatieanalisten en functioneel beheerders neemt toe.

Het aantal vacatures voor ICT professionals blijft structureel groeien. Over het eerste half jaar van 2014 bedroeg de groei 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Naast de aanhoudend hoge vraag naar softwareontwikkelaars valt op dat de vraag in ICT functionarissen duidelijk verschuift naar kleinere en meer beheersbare ICT projecten. Hierdoor kunnen de kosten en opbrengsten van ICT projecten beter in de hand worden gehouden. “Met name de toenemende vraag naar ICT managers, informatieanalisten en functioneel beheerders wijst in deze richting”, aldus Erik Kolthof competence director Finance & ICT  bij Yacht. Cijfers van Yacht in mei lieten zien dat het aantal gepubliceerde ICT vacatures het eerste kwartaal van dit jaar ruim 15.400 bedroeg.

TIP: Op zoek naar ICT’ers? Dit verwacht een ICT’er van zijn werkgever. Lees: Werkgever moet ICT’er tevreden stellen.

Groeiende vraag naar ICT specialisten

De vraag naar hoogopgeleide ICT specialisten zoals ICT managers, business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars laat over de eerste zes maanden van 2014 wederom een dubbelcijferige groei zien van 11 procent. Voor softwareontwikkelaars werden maar liefst ruim 27.000 vacatures naar buiten gebracht. Hiermee ligt het groeipercentage in de vraag naar softwareontwikkelaars eveneens op 11 procent. Softwareontwikkelaars blijven met kop en schouders de meest gevraagde ICT functionarissen. De vraag naar security officers is procentueel de sterkste stijger met 93,5 procent, in absolute aantallen is de vraag echter nog klein met ruim 800 vacatures. De vraag naar technisch beheerders groeit met slechts 7 procent. Deze vraag komt met name uit de middelgrote organisaties die nog relatief weinig beheerswerkzaamheden hebben uitbesteed.

Kwart meer vraag naar ICT managers

Grote ICT projecten worden steeds minder opgestart. Agile softwareontwikkelings trajecten waarbij SCRUM dominant aanwezig is raken steeds meer ingeburgerd. Deze tendens naar kleinere, beheersbare en meer wendbare projecten vertaalt zich nu ook duidelijk in de vraag naar ICT-ers. Om deze werkwijze te kunnen inrichten en een frisse blik op de bestaande ICT organisatie te krijgen groeit de vraag naar ICT managers met 23 procent in de eerste helft van 2014.
De vraag naar informatieanalisten, die de brug slaan tussen de business en ICT, stijgt met 24 procent. Ook de vraag naar functioneel beheerders stijgt met bijna 7 procent. Hier valt op dat de vraag in het tweede kwartaal groeit met ruim 15 procent.
 

Reageer op dit artikel