nieuws

Asscher ziet niets in arbeidstijdverkorting

Instroom

Het voorstel van de vakcentrales om meer werk te scheppen voor jongeren door ouderen minder te laten werken, is geen goed idee. Dit zegt minister Asscher in een reactie op het banenplan van de bonden.

De minister van Sociale Zaken ziet niets in arbeidstijdverkorting om de werkloosheid aan te pakken, zoals hij eerder ook al verkondigde. Hij vindt het wel “prima als bedrijven zelf afspraken maken over arbeidstijdverkorting om werk te behouden”. Het banenplan valt in het algemeen wel in goede aarde bij de minister. Van de 58 punten is een aantal volgens hem zeker bruikbaar, onder meer lastenverlichting en arbeid.

Banen scheppen

Asscher wilde verder niet ingaan op uitspraken van VVD-fractieleider Zijlstra. Die zei in De Telegraaf van vrijdag dat het plan van de bonden banen vernietigt en dat het daarom een “idioot plan” is. Zijlstra riep coalitiepartner PvdA op niet te veel mee te gaan met de voorstellen van de bonden. “Als je Partij van de Arbeid heet, dan kan je niet voor dit plan zijn”, aldus de VVD-voorman.

De vakbonden willen de komende zes jaar 300.000 banen scheppen door de lasten op arbeid te verlagen, vermogens en bedrijfswinsten hoger te belasten, ouderen korter te laten werken en te stoppen met het verhogen van de AOW-leeftijd. “Mensen die hun baan hebben verloren, willen niet horen wat er allemaal niet kan, ze willen aan het werk”, zei PvdA-leider Diederik Samsom in een reactie op Zijlstra. “Het plan van de vakbonden bevat voorstellen om lasten op arbeid te verlagen, om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren, het vakonderwijs te verbeteren en de regionale arbeidsmarkt te versterken. Dat zijn goede ideeën waar politiek en sociale partners gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. In het belang van al die gezinnen waar nu iemand werkloos thuis op de bank zit”, aldus Samsom.
(Bron: ANP)

Reageer op dit artikel