nieuws

Hema wil betaalde koffiepauze afschaffen

Instroom

Hema wil betaalde koffiepauze afschaffen

Als het aan Hema ligt, krijgt het personeel hun kwartiertje koffiepauze niet langer betaald. De maatregel moet de winkelketen helpen om financieel te herstellen.

Het bedrijf heeft de ondernemingsraden van de bakkerijen, winkelfilialen en distributiecentra om instemming gevraagd voor de maatregel, zo meldt NU.nl. De personeelsleden van Hema krijgen hun lunchpauze al niet meer doorbetaald, en als de ondernemingsraden instemmen, wordt het betaalde koffiemomentje ook afgeschaft.

Regeling ‘niet marktconform’

Volgens de winkelketen betalen concurrenten hun personeel ook niet door in de pauzes en is de huidige regeling niet marktconform. Het stelt voor om personeel langere diensten te geven om tot hetzelfde aantal uren en dus loon te komen. Hema zegt in de instemmingbrief hiermee de ‘weg naar herstel door te willen zetten’. Momenteel wordt er al flink geïnvesteerd om alle winkelfilialen om te bouwen.

Twee tot vier uur extra

Vakbond FNV gaat hierop in de aanval. Een woordvoerder zegt in het Financieele Dagblad het verweer van de Hema een non-argument te vinden: een lijstje maken met bedrijven in de branche die wél doorbetalen is zo gemaakt. Bovendien zou de maatregel ervoor zorgen dat medewerkers twee tot vier uur per week extra zouden moeten werken om aan hetzelfde loon te komen.

TIP: Wat zegt de arbeidstijdenwet over de pauze? Lees meer op Pw De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel