nieuws

Hoe ging dat ook alweer?

Instroom

Hoe ging dat ook alweer?

Geen twijfel mogelijk: de werkgevers zetten de toon op onze arbeidsmarkt. Heeft u een vacature, dan is die meestal al vervuld voordat u zelfs maar aan een wervingscampagne kunt denken. Hoe anders is dat momenteel aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten.

In de VS zijn de bordjes op de arbeidsmarkt duidelijk verhangen. Elke maand komen er honderdduizenden banen bij. Mei was in de VS de vierde maand op rij met meer dan 200 duizend nieuwe jobs. De banengroei doet zich voor over de volle breedte van de economie, in vrijwel alle bedrijfstakken dus.

Kortom, een sollicitant heeft in de VS weer wat te kiezen. Maar HR is daar nog niet helemaal van doordrongen. Uit het meest recente halfjaaronderzoek van MRINetwork Recruiter Sentiment Study blijkt dat maar liefst 42 procent van de kandidaten die recruiters aandragen het eindbod weigert. Waarom doen ze dat? Een op elke drie kandidaten is ingegaan op een andere baan. Ruim een kwart kon elders aan de slag voor een beter salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, en 16% ging in op het aanbod van de concurrent. Nog eens 16 procent zag af van de baanwissel.

HR verzaakt

Wie een baan zoekt in de VS kan meerdere procedures tegelijk doorlopen, want het eindbod laat vaak lang op zich wachten. In 40 procent van de onderzochte gevallen duurde het bijna een maand voordat het op tafel lag.

Volgens de recruiters die meededen aan het onderzoek hebben veel HR-functionarissen in de VS nog niet helemaal door dat de markt daar nu toch echt is veranderd. “Kandidaten hebben nu meer mogelijkheden dan ze in jaren hebben gehad”, roept een recruiter vertwijfeld uit. “En toch blijven veel bedrijven komen met magere aanbiedingen.” Een andere recruiter merkt op dat sommige klanten zich nog niet erg hebben aangepast op de veranderde marktomstandigheden. “Ze vertragen het wervingsproces met opzet, en daardoor verliezen ze de goede kandidaten.”

Omslag is recent

De omslag op de Amerikaanse arbeidsmarkt is van vrij recente datum. Eind 2011 was de arbeidsmarkt nog in evenwicht; 54 procent noemde de arbeidsmarkt toen nog een aanbiedersmarkt tegen 46 procent een markt waar de werkgever het voor het zeggen had.

(TLNT, 24 juli 2014)

Reageer op dit artikel