nieuws

Maandsalaris hbo’ers met 361 euro gedaald

Instroom

Afgestudeerde hbo’ers verdienen steeds minder geld. De afgelopen 5 jaar ging hun salaris met gemiddeld 361 euro per maand omlaag. Dat zegt Christoph Meng, onderzoeker van de Universiteit Maastricht. Hij baseert zich op de meest recente cijfers van de HBO-monitor.

“In de afgelopen 5 jaar is de vraag naar recentelijk afgestudeerde hbo’ers continu gedaald, terwijl het aanbod van nieuwe hbo’ers relatief constant is gebleven. Daardoor kunnen werkgevers minder betalen. Daarnaast werken hbo’ers vaak onder hun niveau, dan wel buiten hun vakgebied. Ook het aantal uren dat ze per maand werken, is iets afgenomen.”

Golfbewegingen

Volgens Meng vindt de kaalslag in zo goed als alle sectoren plaats. Als je een inflatiecorrectie op de cijfers toepast, zitten hbo’ers op het niveau van salarissen van 17 jaar geleden. “Maar dat zijn gewoon golfbewegingen die we zien”, zegt Meng. Hij verwacht dat het bedrag weer zal toenemen wanneer ‘de crisis voorbij is’. Maar: “Ik verwacht dat het zeker nog een jaar of twee zal duren.”

Uit de MKB Marktmonitor bleek eerder dit jaar dat twee van elke drie werkzoekenden het salarisaanbod van de nieuwe werkgever te laag vindt. Maar steviger onderhandelen durft men kennelijk niet, want ook twee van elke drie werkgevers vindt dat de kandidaten goede salariseisen stellen die niet te hoog zijn.

Veel concurrentie

Mogelijk komt dat omdat kandidaten een grote concurrentiestrijd voelen. Uit de MKB Marktmonitor blijkt namelijk dat 56 procent de concurrentie met andere werkzoekenden te groot vindt. Dit gevoel klopt met de onderzoeksresultaten, want ook de ondernemers zelf ondervinden een ruim aanbod van kandidaten. Een meerderheid (58%) geeft aan dat er voldoende beschikking is over goede kandidaten.

(MediaWatch)

Reageer op dit artikel