nieuws

Mannen en ICT’ers meest reisbereid voor werk

Instroom

Mannen en ICT’ers meest reisbereid voor werk

Hoogopgeleide werknemers zijn bereid langer te reizen voor een baan dan vorig jaar. Mannen en ICT’ers zijn het meest reisbereid.

Momenteel reist 42 procent van de hoogopgeleiden langer dan een half uur naar zijn werk. Een jaar eerder was dit nog 38 procent, en in 2011 32 procent. Zo blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht, detacheerder en werving-en-selectiebureau.

Oorzaak? Gedwongen door het economisch klimaat worden er banen geaccepteerd die verder van de woonplek afliggen. Een op de tien hoger opgeleiden (10 procent) reist momenteel zelfs langer dan een uur. De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35% is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34 procent. Twee jaar geleden was dit nog 39 procent. Onlangs bleek uit onderzoek van Multiscope dat werknemers die meer dan 5 uur per week reizen, 60 procent een kortere reistijd zou willen.

Hoopopgeleide man reist het meest

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat vooral mannen een grotere reisbereidheid hebben dan vrouwen. Bij de mannen is 56 procent bereid langer dan 30 minuten naar het werk te reizen. Bij de vrouwen is dat 43 procent. Het verschil tussen WO-opgeleiden en HBO-opgeleiden in bereidheid om te reizen is 10 procentpunt, 58 procent versus 48 procent.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61 procent bereid langer dan een half uur te reizen. Hoogopgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39 procent  langer dan 30 minuten).

Zeeuw minst bereid tot reistijd

“Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen’, zegt Koopman. “Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72 procent is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60 procent. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50 procent bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43 procent. De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze stugge Zeeuw. In mijn ogen moeten ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen.” Mensen in Flevoland zijn het meest reisbereid. Hier is 58 procent bereid langer dan een half uur te reizen.

TIP: Een te lange reistijd kan geschillen tussen werkgever en werknemer opleveren. Lees meer jurisprudentie over te lange reistijd op PW De Gids Vakbase

Reageer op dit artikel