nieuws

Pas afgestudeerde zit steeds vaker thuis

Instroom

Pas afgestudeerde zit steeds vaker thuis

Pas afgestudeerden en voortijdige schoolverlaters zijn steeds meer werkloos. Als ze wel een baan vinden, werkt een op de vier gediplomeerde schoolverlaters onder zijn niveau.

Op alle onderwijsniveaus is het de afgelopen vijf jaar voor schoolverlaters lastiger geworden om een baan te vinden. Zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2013, van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek zijn in 2011/2012 afgestudeerden en voortijdig schoolverlaters eind vorig jaar ondervraagd over hun intrede op de arbeidsmarkt.

Cijfers jeugdwerkloosheid

De werkloosheid onder afgestudeerde mbo’ers (niveau Beroeps Opleidende Leerweg) is sinds 2008 verdrievoudigd. Eind 2013 had 17 procent geen baan of geen baan meer. Bij hbo’ers en universitair afgestudeerden was de werkloosheid eind vorig jaar 10 procent, tegenover 4 procent in 2008. Overigens nam in vorige maand voor het eerst dit jaar is de algemene werkloosheid weer af doordat er meer mensen aan het werk zijn. In mei kwam de werkloosheid in Nederland uit op 8,6 procent.

De torenhoge jeugdwerkloosheid kan littekens achterlaten op een hele generatie, waarschuwde de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) afgelopen jaar. Jongeren lopen daardoor niet alleen een achterstand op die moeilijk in te halen is, maar dreigen ook het vertrouwen te verliezen in sociaal-economische en politieke instituties.

Terug in de schoolbanken

Volgens een onderzoeker van de universiteit heeft slecht een heel klein percentage helemaal niet gewerkt tussen het afstudeermoment en de enquête 1,5 jaar later. ‘We hebben gevraagd of ze op dat moment werk hadden.’ Van de voortijdig schoolverlaters zat een derde anderhalf jaar later weer terug in de schoolbanken. Onder vmbo’ers is dat zelfs meer dan de helft. (ANP)

 

Reageer op dit artikel