nieuws

Premiekorting jongeren nog weinig gebruikt

Instroom

Werkgevers staan nog niet in de rij om gebruik te maken van de nieuwe premiekorting voor jonge werknemers. Dat constateert Mirjam Sterk, de door het kabinet benoemde ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. Het voormalige CDA-Kamerlid heeft uitkeringsinstantie UWV gevraagd om de regeling meer onder de aandacht te brengen.

Het kabinet heeft deze kortingsregeling ingesteld om werkloze jongeren sneller aan een baan te helpen. Als een werkgever een jongere vanuit een uitkering in dienst neemt, kan dat een korting op de loonheffing opleveren van 3500 euro per jaar. Tot nu toe hebben ruim 1000 jongeren en hun werkgever hiervan gebruikgemaakt, zegt Sterk. Het kabinet heeft berekend dat ongeveer 28.000 jongeren in aanmerking komen voor de premiekorting.

Werkgevers kunnen voor de fiscale korting in aanmerking komen als ze jongeren tussen 18 en 27 jaar met een WW- of bijstandsuitkering aannemen. Ze moeten de jongere minstens zes maanden laten werken tegen 32 uur per week. De regeling geldt tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2016, maar gaat om administratieve redenen pas in vanaf 1 juli 2014. Daarom kunnen werkgevers over dit jaar hoogstens de helft van de maximumkorting per jaar krijgen: € 1.750. Lees hier alle details over de regeling (website UWV)

Flyer

Veel jongeren en bedrijven zijn volgens Sterk nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden die de premiekorting biedt. Daarom heeft zij een flyer ontwikkeld met meer informatie over de premiekorting die jongeren mee kunnen sturen met hun sollicitatie. Deze zal volgens Sterk door het UWV worden verspreid. De korting duurt tot 1 januari 2016.

Hoewel het aantal werkloze jongeren vorige maand daalde, zijn nog altijd 122.000 jongeren werkzoekend. Jongeren zijn daarmee goed voor 15 procent van het totaal aantal werklozen in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Reageer op dit artikel