nieuws

Aantal open vacatures VS groeit snel

Instroom

Aantal open vacatures VS groeit snel

De Amerikaanse arbeidsmarkt doet het goed. Het aantal openstaande vacatures liep in juni op tot het hoogste niveau sinds begin 2001.

Het totaal aantal vacatures in juni groeide met 94.000 uit tot 4,67 miljoen. Zo laten dinsdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid zien.

Daarmee zijn er nu ongeveer twee werkloze gegadigden voor elke baan die wordt aangeboden. Bij de aanvang van de economische recessie in 2007 waren er 1,8 werkzoekenden per vacature.

Ook in Nederland stijgt het aantal vacatures al een aantal kwartalen op een rij. Vooral de vraag naar flexibele krachten lijkt toe te nemen. Zo maakte de payrollbranche deze week bekend dat de omzet van payrollbedrijven in de eerste zes maanden van dit jaar 5 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de hoeveelheid uitzendwerk steeg de afgelopen maanden.

De Amerikaanse vacatures vormen een van de graadmeters die de Federal Reserve (Fed) gebruikt bij het inschatten van de kracht van de Amerikaanse economie. Het economische herstel heeft het stelsel van centrale banken er al toe aangezet zijn stimuleringsbeleid in te perken. Gewacht wordt nu vooral op duidelijkheid over het moment waarop de Fed zal besluiten de rente in de VS te verhogen. (ANP/BLOOMBERG)

Reageer op dit artikel