nieuws

Duitse vrouw verdient stuk minder

Instroom

Vrouwen in Duitsland verdienen gemiddeld aanzienlijk minder dan mannen. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek verdienden ze vorig jaar bij de oosterburen 22 procent minder. Dat getal is al 20 jaar, sinds dat wordt bijgehouden, bijna hetzelfde ondanks maatregelen van de regering om de verschillen in bruto-inkomen te verkleinen.

Duitsland staat op de vierde plaats in de lijst van EU-landen met de grootste verschillen in bruto-inkomen tussen de geslachten. Alleen in Estland (30 procent), Oostenrijk (23 procent) en Tsjechië (22 procent) zijn de verschillen groter. Nederland is met 17 procent een middenmoter. In Slovenië is het gat met 3 procent het kleinst.

Oorzaken voor de verschillen zijn onder meer dat vrouwen vaak korter werken, minder ervaring hebben en minder leidinggevende functies hebben. In dezelfde functie met vergelijkbare ervaring en opleiding lag het verschil in Duitsland op 7 procent.

We kruipen naar elkaar

In Nederland zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen vorig jaar kleiner geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde in mei dit jaar dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen langzaam verkleint. In 2008 bedroeg het verschil gemiddeld nog 20 procent, in 2012 was het iets minder dan 18 procent. Vrouwen van 25 tot 30 jaar kregen in 2012 per uur zelfs iets meer dan mannen van die leeftijd, aldus het CBS.

Toch bleek eind vorig jaar uit cijfers van de Europese Commissie dat vrouwen in Nederland inderdaad nog altijd 16,9% minder verdienen dan mannen. De beloningsverschillen nemen weliswaar af, maar in een dusdanig tempo dat het verschil niet op korte termijn weggewerkt zal zijn. In sommige beroepen zijn de verschillen in salariëring nog altijd significant. Zo verdienen mannelijke managers met 24,80 euro per uur ruim een vijfde meer dan hun vrouwelijke collega’s. Dat bleek begin dit jaar uit onderzoek van de Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard.

>> Wat zegt de wet over onderscheid tussen mannen en vrouwen? Mag zeker niet, of … Kijk het na op PW De Gids Vakbase >>

Reageer op dit artikel