nieuws

Wat doet economische groei voor de werkgelegenheid?

Instroom

Wat doet economische groei voor de werkgelegenheid?

De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal 0,5 procent in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Of dit ook herstel van de werkgelegenheid betekent, valt te betwijfelen.

Donderdag publiceerde het CBS cijfers over de stand van de economie. In het eerste kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent, maar het afgelopen kwartaal steeg het met 0,5 procent. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de economische groei 0,9 procent. Voor minister Henk Kamp van Economische Zaken bevestigt dit dat het economisch herstel voorzichtig doorzet.

Maar wat betekent dit voorzichtige herstel voor de werkgelegenheid? Een greep uit de – gemengde – reacties van betrokkenen:

FNV

Voorzitter Ton Heerts: ‘Dit broze herstel levert geen banen op. Sterker nog, de werkgelegenheid in de bouw, financiële dienstverlening en zeker ook de zorgsector staan zwaar onder druk. Afgelopen kwartaal verdwenen er 35.000 banen in de zorg en er staan tienduizenden banen op de tocht. Ik dring er nogmaals bij het kabinet op aan de vernietigende bezuinigingen in de zorgsector terug te draaien.’

D66

Kamerlid Wouter Koolmees noemt het zorgelijk dat de groei zo laag blijft. ‘Laat dit een aansporing zijn om de economie te blijven moderniseren en vernieuwen. De groei is te klein om de werkloosheid serieus te verlagen. Daarom blijft het nodig om nu de belasting op werk te verlagen en vervolgens snel te werken aan belastinghervorming om echt meer banen te creëren.’

SP

Partijleider Emile Roemer op Twitter: ‘Mooi dat de economie weer groeit, maar 35.000 banen minder in de zorg valt niet goed te praten. Zorg krijgt keer op keer de hardste klappen.’

CDA

Kamerlid Eddy van Hijum uit zijn zorg over de werkgelegenheid: ‘Het economisch herstel is nog steeds erg kwetsbaar en onzeker vanwege internationale spanningen. Grote zorg is de nog steeds dalende werkgelegenheid en het dalende arbeidsaanbod. Het afgelopen jaar opnieuw 80.000 banen minder. Groei en werkgelegenheid blijven de achilleshiel van het kabinetsbeleid.’

VVD

Kamerlid Mark Harbers is positief over het herstel maar rept amper over de werkgelegenheid: ‘Nederland ligt nog steeds op koers. De consumentenbestedingen zijn toegenomen, de Nederlandse economie is sterker gegroeid dan die van onze buurlanden, het overheidstekort wordt verder teruggedrongen en de werkloosheid lijkt volgend jaar af te nemen. Het herstel gaat echter in kleine stappen, maar tot dusverre ziet het beeld er goed uit en moeten we door op de ingezette weg.’

PvdA

Kamerlid Henk Nijboer ziet de werkgelegenheid zonnig in, maar beseft wel dat daar ook hard aan gewerkt moet worden: ‘De cijfers laten zien dat de economie langzaam uit het dal klimt. Hierdoor hebben volgend jaar meer mensen een baan. Het aantal vacatures stijgt, de investeringen en koopkracht nemen toe en volgend jaar voorspelt het CPB weer een daling van de werkloosheid. Dit laat zien dat het kabinetsbeleid bijdraagt aan economisch herstel. Het kabinet moet de komende tijd alles op alles zetten om het economisch herstel te laten leiden tot meer banen.’

Reageer op dit artikel