nieuws

Zorgverzoek van man sneller geaccepteerd

Instroom

Zorgverzoek van man sneller geaccepteerd

Een thuiswerkverzoek van een man om voor ouders of kinderen te zorgen, wordt eerder gehonoreerd dan eenzelfde verzoek van een vrouw. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Dat bericht het Australische HR-platform HC Online. Onderzoekers van de Amerikaanse Furman University lieten ruim 600 deelnemers in een experiment kijken naar verzoeken van werknemers voor flexibele werktijden of thuiswerken. Hiermee zouden zij de zorg voor kinderen of ouders beter kunnen combineren met werk.

Zorgende mannen ‘zeer sympathiek’

Degenen die de mannelijke thuisverzoeken bekeken om de zorg voor kinderen te kunnen combineren, zeiden in 70 procent van de gevallen ‘waarschijnlijk’ of ‘zeer waarschijnlijk’ het verzoek te honoreren. In tegenstelling tot de vrouwelijke verzoeken: daar zei 57 procent van de deelnemers het verzoek in te zullen willigen.

Bijna een kwart gaf aan de man ‘zeer sympathiek’ te vinden, tegenover slechts 3 procent die de vrouwelijke verzoekers ‘zeer sympathiek’ vond. Slechts 3 procent van de deelnemers vond de man ‘helemaal niet’ of ‘niet echt’ toegewijd, tegenover 16 procent van de vrouwen.

Lees ook: Tips voor een Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Cultureel vooroordeel

Het lijkt er op dat er een onbewust cultureel vooroordeel bestaat over zorgrollen, zegt onderzoekster Christin Munsch. ‘We zien huishoudtaken en betaald werk wel als normale verantwoordelijkheden van de vrouw. Maar we vinden de broodwinnersrol nog steeds de hoofdtaak van de man en we zijn ‘dankbaar’ als mannen bijdragen in de zorg voor de kinderen, ouders of het huishouden.’

Munsch waarschuwt dat het ondanks de ontwikkelingen in flexibel werken, belangrijk is dat managers hun eigen vooroordelen aan de kaak blijven stellen wanneer het gaat over de taken en roosters van werknemers.

 

Reageer op dit artikel