nieuws

APG legt beloning top aan banden

Instroom

APG legt beloning top aan banden

APG heeft richtlijnen opgesteld voor het beloningsbeleid van beursgenoteerde ondernemingen waarin het pensioengelden belegt. De pensioenbeheerder hoopt zo niet langer veel tijd te verdoen met discussies met de besturen.

Met de richtlijnen wil APG, een van de grootste pensioenbeheerders en beleggers ter wereld, het gesprek met de besturen “effectiever te maken”.

“Discussies met het management van bedrijven over beloningsprogramma’s kunnen lang en complex zijn”, zegt Herman Bots, hoofd fundamentele aandelenbeleggingen bij APG, in een toelichting. “Door op deze manier onze positie te verduidelijken, verwachten we een effectievere dialoog te kunnen voeren over dit onderwerp. Het voordeel daarvan is dat het meer ruimte schept voor het bespreken van andere onderwerpen zoals de bedrijfsprestaties, langetermijnstrategie en duurzaamheid.”

APG heeft als uitgangspunt dat bedrijven waarvan het aandeelhouder is, zich richten op zogenoemde waardecreatie op de lange termijn en daarop het beloningsbeleid aanpassen. De pensioenbeheerder keert zich daarmee tegen praktijken waar bestuurders en managers van bedrijven met bonussen worden aangejaagd om op korte termijn “boekhoudkundige winsten” te realiseren.

Basissalarissen

Basissalarissen mogen wat APG betreft niet hoger zijn dan nodig om de strategie van de ondernemingen te realiseren. Opmerkelijke prestaties kunnen extra worden beloond, maar bonussen van “uitzonderlijk hoog niveau” zijn voor de pensioenbeheerder niet acceptabel, blijkt onder meer uit de richtlijnen. APG stuurt de richtlijnen in eerste instantie toe aan honderd Europese ondernemingen, maar de bedoeling is dat alle beursgenoteerde ondernemingen ze krijgen waarvan de pensioenbeheerder aandeelhouder is. Wereldwijd zijn dat er meer dan 4000.

APG beheert de pensioenen van 4,5 miljoen Nederlanders. Het belegd vermogen bedraagt circa € 377 miljard. (Bron: ANP)

Reageer op dit artikel