nieuws

Vijftiger dupe pensioenregels

Instroom

Vijftiger dupe pensioenregels

Vijftigers zullen het hardst worden geraakt door de nieuwe pensioenregels.

Dertigers blijken er met het nieuwe Financiële Toetsingskader voor pensioenen het voordeligst uit de bus te komen. Zo blijkt uit een berekening van onafhankelijk pensioenconsulent Aon Hewitt in consumentenprogramma Radar. Dat bericht NU.nl. De dertiger kreeg voorheen 450.000 euro pensioen, maar met de nieuwe regels wordt dit 487.000 euro.

TIP: Lees wat de nieuwe rekenregels voor het pensioen betekenen op PW De Gids Vakbase.

Fictief pensioenfonds

Radar vergeleek de toekomstige bedragen per leeftijdsgroep uit een gemiddeld fictief fonds. Dertigers werken daarin tot een leeftijd van 71, vijftigers tot 68 en mensen van 70 jaar werkt tot 65. Alle groepen hebben een modaal inkomen van 34.500 euro wanneer ze 35 jaar oud zijn.
De dertigers komen in de berekening er dus met 37.000 euro winst het voordeligst uit. Zeventigers leveren er 11.000 euro op in: van 500.000 naar 489.000 euro.
Vijftigers zijn de grote verliezers in de berekening van Aon Hewitt: gaan van 434.000 euro naar 428.000 euro en komen daarmee op het laagste bedrag uit.
Brancheorganisatie Pensioenfederatie sprak onlangs zijn wantrouwen uit in de nieuwe pensioenregels, aangezien deze voor zowel jong als oud een verslechtering zou betekenen. Zeker de jongeren zouden het beloofde ‘zoet’ nooit krijgen, meent de organisatie.

Reactie ministerie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een reactie dat de berekening het doel van de nieuwe regels goed schetst: de lasten worden verdeeld over jong en oud. Maar al kloppen de berekeningen van de pensioenconsulent met die van het Centraal Planbureau, ze zouden ‘ten onrechte de indruk wekken dat oudere generaties er altijd op achteruit gaan.’

TIP: Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het pensioen? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 9 oktober.

 

Reageer op dit artikel