nieuws

Wetenschapper is flexwerker

Instroom

Wetenschapper is flexwerker

Wetenschappers zijn steeds vaker flexwerker. In zeventien jaar steeg het aantal tot 40 procent.

In 1995 bedroeg het aantal academici met een tijdelijk contract nog zo’n 20 procent. In 2012 steeg dat percentage naar 40 procent. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. En als promovendi ook worden meegerekend, komt dat aantal zelfs uit op 60 procent.

Wetenschappers maken zich zorgen over de toename van het aantal tijdelijke arbeidscontracten aan universiteiten. De kwaliteit van onderwijs en onderzoek lijdt hier namelijk onder, meent de vakorganisatie van universiteitspersoneel.

De toename van het aantal tijdelijke contracten is grotendeels te wijten aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Universiteiten krijgen steeds minder geld direct van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Via projectvoorstellen moeten ze geld zien los te peuteren bij organisaties als NWO of bij bedrijven.

Universiteiten zelf zien het probleem niet zo. Een woordvoerder van de koepel van universiteiten VSNU zegt dat onderzoek tegenwoordig een stuk competitiever is en dat onzekerheid over een aanstelling of het voortbestaan van een vakgroep daarbij hoort. (MediaWatch)

Lees ook: Zo… bindt u flexibel personeel

Reageer op dit artikel