nieuws

WKR: hier gaat het wringen

Instroom

WKR: hier gaat het wringen

De WKR is een regeling met ‘open norm’: dat zijn de lastigste. Wat worden de knelpunten?

Na een overgangsregeling van vier jaar gaat de Werkkostenregeling per 1 januari 2015 eindelijk van kracht. De WKR is een regeling met ‘open norm’. Dat wil zeggen dat er geen vast ‘lijstje’ met uitzonderingen bestaat. Volgens Peter Hoogstraten, landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst, zijn dat de lastigste regelingen om in de praktijk toe te passen. Waar gaat de regeling volgens hem wringen bij werkgevers?

Discussiepunten WKR

De WKR wordt een regeling met een aantal open normen. Hoogstraaten verwacht daarom vooral in het begin nog wel wat discussiepunten over het noodzakelijkheidscriterium en de gebruikelijkheidstoets. ‘Dat geeft niet, de regeling moet nog uitkristalliseren.’
Overigens kent de nieuwe wkr onder invloed van de politiek en specifieke wensen van werkgevers al wat uitzonderingsregels, waardoor het weer op het oude systeem gaat lijken. Hoogstraaten: ‘Het blijft toch altijd schipperen tussen eenvoud en rechtvaardigheid. Sommigen vinden lijstjes fijn omdat die een houvast bieden. Anderen vinden dat niet eerlijk, want wat doe je met de gevallen die er net niet bij staan?’

TIP: Begin het stappenplan voor de aanvang van de Werkkostenregeling. Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Melden in Den Haag

‘De overheid moet het voor zoveel mogelijk werkgevers en werknemers goed doen en dan zullen er ook groepen of individuen zijn die in het nadeel zijn’, zegt Hoogstraaten. ‘Die melden zich dan wel weer in politiek Den Haag. Ik vind het goed om de zoveel tijd het belastingstelsel wat “op te schudden”. Alles weer eens kritisch bekijken, want de maatschappij verandert voortdurend.’

Lees meer nieuws over regelingen als de Werkkostenregeling op het platform Oversalarisadministratie.nl.

Tip: Tijdens de actualiteitenmiddag Goed voorbereid op de Werkkostenregeling, leert u optimaal gebruik te maken van deze regeling en voorkomt u boetes. 

Reageer op dit artikel