nieuws

Alsnog 12.000 zorgbanen weg

Instroom

Alsnog 12.000 zorgbanen weg

Er verdwijnen minder zorgbanen dan berekend. 30.000 medewerkers worden alsnog geraakt.

Door de mildere aanpak van de geplande bezuinigingen in de zorg vervallen er volgens berekeningen van het kabinet niet 27.000, maar 12.000 voltijdsbanen. Dat schrijven staatssecretairs Van Rijn en minister Schippers van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer.

30.000 zorgwerkers geraakt

De plannen werden aangepast na onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de werkgelegenheidseffecten zijn daardoor ongeveer met de helft beperkt, aldus de bewindspersonen. Van Rijn en Schippers gaan ervan uit dat het vervallen van de 12.000 banen zo’n 30.000 personen treft.

Door de bezuinigingsplannen worden er verzorgingshuizen gesloten en grote delen van de thuiszorg wegbezuinigd. Vakbond FNV becijferde in september dat sinds het in april 2013 gesloten zorgakkoord er al meer dan 25.000 mensen in de zorgsector ontslag hebben gekregen.

TIP: Blijf op de hoogte van het nieuwe ontslagrecht en kom naar de cursusdag Ontslag: aLs het moet, doe het goed op 20 november

Onzekerheid over baan

Van Rijn realiseert zich dat veel mensen in onzekerheid zitten over hun baan. ‘Het is hoopgevend te zien dat onze extra middelen echt effect hebben voor de werkers in de zorg. Veel minder mensen gaan hun baan verliezen. En hier houdt het niet op wat ons betreft. We blijven er alles aan doen om zoveel mogelijk banen te behouden en mensen van werk naar werk te begeleiden.’

In de dinsdag verstuurde berekeningen is nog niet meegenomen dat waarschijnlijk zo’n 14.000 thuishulpen hun baan in 2015 en 2016 kunnen behouden doordat gemeenten willen profiteren van de huishoudelijkehulptoelage waar het kabinet mee kwam. (ANP)

 

Reageer op dit artikel