nieuws

Bijtelling leaseauto onder vuur

Instroom

Bijtelling leaseauto onder vuur

Biedt u werknemers een leaseauto aan? Let dan goed op: volgens de VVD wordt de leaserijder flink benadeeld door het nieuwe belastingplan.

De VVD heeft harde kritiek op de plannen van partijgenoot en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de fiscale bijtelling van leaseauto’s. Volgens de liberalen gaan de voorstellen van Wiebes veel te ver: de elektrische auto wordt te veel bevoordeeld en de leaserijder wordt benadeeld. “En daarmee wordt de hardwerkende Nederlander gepakt.”

Een woordvoerster van de fractie zegt dat maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Wiebes wil de uitstootnormen voor de fiscale bijtelling van leaseauto’s per 2016 aanscherpen om de belastinginkomsten op peil te houden. De VVD ziet het plan als “heel erg links”. De partij wil de komende twee weken komen tot een aanzienlijke aanpassing. “Dit is geen goed plan zoals het er nu ligt, dit kan niet”, zei VVD-Kamerlid Helma Neppérus maandag bij BNR.

Bijtelling leaseauto’s

Wiebes wil met ingang van 2016 de vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting voor (semi-)elektrische auto’s afschaffen. Ook verdwijnt de bijtellingscategorie van 4 procent. Volledig elektrische auto’s komen in 2016 in de bijtellingscategorie van 7 procent. Semi-elektrische/hybride leaseauto’s (uitstoot van maximaal 50 gram) vallen in dat jaar in de categorie van 14 procent.

De bijtelling is het geld dat zakelijke rijders aan de overheid moeten betalen als ze de auto ook privé gebruiken. Het bijtellingspercentage (>PW De Gids Vakbase) wordt berekend over de nieuwprijs van de auto en moet bij het inkomen worden opgeteld om de inkomstenbelasting vast te stellen. De Tweede Kamer debatteert maandag voor het eerst met Wiebes over zijn Belastingplan. (ANP)

Reageer op dit artikel