nieuws

Langer verlof bij meerling

Instroom

Langer verlof bij meerling

Vrouwen die een meerling verwachten, krijgen waarschijnlijk vier weken eerder zwangerschapsverlof.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft geen bezwaar tegen het voorstel van het CDA om het zwangerschapsverlof op dit punt uit te breiden. De minister liet dit donderdagavond weten bij de behandeling van zijn plannen om verlofregelingen uit te breiden. De minister kan ook leven met een voorstel van D66 waardoor vrouwen hun bevallingsverlof flexibeler kunnen indelen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geleidelijk weer gaan werken.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma halen vrouwen die zwanger zijn van een twee- of drieling zelden het reguliere verlof, dat ingaat vanaf de 34e week van de zwangerschap. Vaak stoppen ze op doktersadvies al voor de 30e week. Heerma wil regelen dat het verlof in de 30e week officieel ingaat.

Zorgtaken beter afstemmen

Het wetsvoorstel van Asscher bevat een groot aantal verruimingen en uitbreidingen van bestaande verlofregelingen. Volgens de minister kunnen werknemers daardoor beter hun baan en zorgtaken op elkaar afstemmen. Zo krijgt een vader straks het bevallingsverlof van de moeder als zij bij de geboorte van het kind komt te overlijden. Hij kan dan voor de pasgeborene zorgen.

Ook kunnen werknemers verlof krijgen om voor een zieke vriend of bekende te zorgen. Nu mag dat alleen bij een partner, ouder of kind. De zwangerschapsregeling voor moeders met couveusekinderen wordt eveneens verruimd.

Vaderschapsverlof

Het recht op zorgverlof gaat gelden voor alle vormen van zorg. Nu is er alleen recht op langdurig zorgverlof als het gaat om een levensbedreigende zieke. Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid: van twee naar vijf (onbetaalde) dagen. Voor het wetsvoorstel van de minister bestaat ruime steun in de Kamer.

Asscher voelt niets voor een betaald vaderschapsverlof, zoals GroenLinks voorstelde. Ook in een betaald langdurend zorgverlof – een voorstel van de SP – ziet hij niets. Dat zou werkgevers volgens de minister 100 miljoen kosten. Asscher organiseerde eerder op suggestie van het CDA een ‘gezinstop’ over verlofregelingen. Donderdag liet hij weten dat daar een vervolg op komt.

(Bron: ANP)

 

Reageer op dit artikel