nieuws

Lonen 1,4 procent omhoog

Instroom

Lonen 1,4 procent omhoog

De cao-lonen stijgen volgend jaar gemiddeld met 1,4 procent. Dat is lager dan de loonstijging van 2014.

Dat bericht AWVN op basis van de voortgang van cao-onderhandelingen waarbij de werkgeversvereniging betrokken is. De prognose is gebaseerd op alle afgesloten cao’s die na het jaar 2015 zullen aflopen.

Het Centraal Planbureau berekende de loonstijging voor 2015 op 1,5 procent. De berekening van de AWVN valt dus iets lager uit. Ook zijn de verwachte loonstijgingen minder dan de loonstijging die werknemers in 2014 ontvangen, namelijk 1,6 procent.

Afgelopen augustus betoogde een groep economen dat de loonstijging in Nederland minstens 3 procent zouden moeten stijgen om de economie aan te wakkeren. Met de huidige loonstijging het daar echter niet naar uit.

In de afgelopen maand kwamen 28 nieuwe cao’s tot stand. Het totale aantal in 2014 afgesloten cao’s blijft met circa 315 akkoorden nog steeds achter bij dat van een doorsnee-cao-jaar. In 2014 lopen in totaal 500 cao’s af. Bijna 200 daarvan wachten nog op vernieuwing.

TIP: Hoe voert u loonsverhoging door in de organisatie? Lees meer over de verschillende beloningssystemen in het boek Beloningsmanagement.

 

 

Reageer op dit artikel