nieuws

Uitzendbureaus schenden privacy

Instroom

Uitzendbureaus schenden privacy

Randstad en Adecco gaan onzorgvuldig om met paspoorten en medische gegevens van werkzoekenden.

Daarmee schenden ze de privacyrechten van hun uitzendkrachten. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert dat na verschillende steekproeven bij de bedrijven, zo meldt de Volkskrant. Volgens het CBP is het onnodig kopiëren en bewaren van identiteitsbewijzen riskant, omdat het onder meer identiteitsfraude in de hand kan werken.

De twee grootste uitzendbureaus van Nederland zijn onder meer onzorgvuldig in de omgang met paspoorten en medische gegevens. Volgens het CBP overtreden beide bureaus de Wet bescherming persoonsgegevens op diverse punten. Zo registreerde Randstad onder meer medische gegevens en het dragen van hoofddoekjes. Adecco stuurt paspoortkopieën illegaal naar opdrachtgevers, wat tot misbruik kan leiden. Ook leggen beide bedrijven de identiteitsbewijzen van werknemers in een te vroeg stadium vast. Het CBP kan organisaties een dwangsom opleggen voor het verkeerd gebruiken van persoonsgegevens, maar zei eerder de ruime hoeveelheid misstanden bij organisaties niet aan te kunnen.

De uitzenders vinden de huidige privacyregels achterhaald en krijgen daarbij bijstand van directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU Jurriën Koops. Volgens Koops zijn de privacyregels gemaakt voor een arbeidsmarkt waarin sollicitaties meer regel dan uitzondering zijn, en niet voor een flexmarkt waarin werknemers worden uitgezonden bij een opdrachtgever. (MediaWatch)

Reageer op dit artikel