nieuws

Groeiende mismatch op arbeidsmarkt

Instroom

Groeiende mismatch op arbeidsmarkt

De mismatch op de arbeidsmarkt groeit. In de ene sector verdwijnen banen, terwijl elders grote tekorten ontstaan.

Het UWV waarschuwt daarvoor in een donderdag verschenen rapport.

Door toenemende automatisering en digitalisering verdwijnen in sommige branches veel banen, onder meer in de landbouw, industrie en financiële dienstverlening. In andere bedrijfstakken is juist sprake van een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit speelt met name in de ICT en bij bepaalde technische beroepen.

Paradoxale situatie op arbeidsmarkt

Volgens het UWV ontstaat hierdoor de paradoxale situatie dat er moeilijk vervulbare vacatures bijkomen, maar dat het aantal werkzoekenden hoog blijft. ,,In diverse sectoren zijn er bovendien zorgen over de beschikbaarheid van personeel op het moment dat de economie blijvend aantrekt en vergrijzing leidt tot het vertrek van ervaren vakmensen.”

Het UWV denkt ook dat de positie van laagopgeleiden als gevolg van technologische ontwikkelingen en hevige concurrentie op de arbeidsmarkt verder in het gedrang zal komen. In 2013 waarschuwde HR-dienstverlener Tempo Team ook al voor de gevolgen van deze mismatch. Tijdig omscholen en gerichte ontwikkeling van medewerkers zouden deze mismatch tegen kunnen gaan, adviseerde de HR-dienstverlener destijds. 

Flexibele schil zal toenemen

Uit het rapport blijkt verder dat Nederland als geheel een periode van geringe banengroei tegemoet gaat. Deze toename in het aantal arbeidsplaatsen zal voor een belangrijk deel komen van de uitzendbranche en intermediairs. Het aandeel van de zogeheten flexibele schil bij bedrijven zal komende jaren naar verwachting groter worden. Lees meer over de mogelijke dienstbetrekkingen bij het opbouwen van een flexibele schil op PW De Gids Vakbase.

In meer dan de helft van de sectoren is de productie en werkgelegenheid nog niet terug op het niveau van voor de crisis. In onder meer de bouw, de financiële dienstverlening, de chemie en de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling kromp het aantal banen voor werknemers in de periode 2008-2013 met meer dan 10 procent. (ANP)

Lees ook: Zo haalt HR meer uit de flexibele schil

Reageer op dit artikel