nieuws

Heineken tornt aan salarissen

Instroom

Heineken tornt aan salarissen

Heineken wil een einde maken aan het royale startsalarissen. De salarissen zijn te duur.

Jonge beginnende werknemers van de Bierbrouwer krijgen nu 20 tot 30 procent ‘te veel’ betaald in vergelijking met dezelfde functies in soortgelijke bedrijven. Dat zegt HR-directeur van Heineken woensdag tegen het Financieele Dagblad.

TIP: Lees meer over het wijzigen van arbeidsvoorwaarden en het eenzijdig wijzigingsbeding op PW De Gids Vakbase.

Tornen aan arbeidsvoorwaarden

De bierbrouwer wil ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse tak. Behalve het verlagen van salarissen, wil de HR-directeur ook een deel van de organisatie uit het cao-stramien tillen. De Nederlandse tak is namelijk nu zo duur dat het de concurrentiekracht blokkeert. De Ruiter zit nu echter nog vast aan cao-schalen.
‘Wij vragen onze zittende mensen niet 20 procent in te leveren’, zei De Ruiter. ‘Maar zet dan op z’n minst dat nieuwe bouwwerk neer voor de toekomst.’ Momenteel werken er ongeveer 2700 mensen bij Heineken Nederland.

Lees ook: Zo verandert HR eenzijdig de arbeidsvoorwaarden

Cao-onderhandelingen

De Ruiter lijkt een dubbele agenda te hebben met deze uitspraken, zegt Johan Leupen, redacteur van het Financieele Dagblad tegen BNR Nieuwsradio. Heineken zit de afgelopen weken namelijk in lastige cao-onderhandelingen met de vakbonden. Volgens Leupen reageerden de bonden ‘overvallen’ op de boodschap van De Ruiter. Er liggen nog geen concrete voorstellen op tafel, maar het is volgens Leupen wel een ‘serieus signaal’.
Langzamerhand lijkt er getornd te worden aan de nu zo royale arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse tak van het bedrijf. Het lijkt niet bespreekbaar om iets te doen aan de arbeidsvoorwaarden van de zittende garde, maar nu dus wel aan de poort. (MediaWatch/BNR/Redactie)

TIP: Lees meer over het wijzigen van arbeidsvoorwaarden in het Jaarboek Arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap 2014.

 

Reageer op dit artikel